Stikla un plastmasas iepakojums

Naturālā biškopība

Bookmark and Share Subscribe Katram dravniekam ir savas darba tehnoloģijas, ko var un grib pastāstīt citiem.

Re: Naturālā biškopība

Atbildēt Ulis » 23 Jūlijs 2009, 10:43

Nu tam Warrem par tiem stropa sienas biezumiem īpaši nevar ticēt. Latvijā var nenostrādāt, jo te ir pulka aukstāks ziemā nekā šim Francijā kaut kur netālu no Spānijas.

Kaut kur lasīju, ka kanādieši taisa 35mm biezas sienas šādam stropam, un domājams uz ziemu jāliek nevis 2 kastēs bet gan 3 kastēs. Varbūt šeit vairāk noēdīs nekā siltajā Francijā.

Plus es ieteiktu vienu vai 2 tukšas kastītes uz ziemu palikt apakšā, lai pa tiešo aukstais gaiss neieskrien kārēs.

Krievu saitos palasīju, ka šie uz ziemu parastajiem stropiem paliek apakšā kasti lai izveidojas ap 10cm pacēlums virs grīdas. Ij tad jau bitēm ir foršāk. Zemāk pārvietojas rasas punkta zona (bites sasilda gaisu, izelpo ūdens tvaikus, nu tad tie tvaiki kaut kurā vietā stropā, kur ir aukstāks kondensējas, ja skreja ir tuvu bišu kamolam, tad kondensējas tuvāk kamolam, ja skreja ir zemāk, ir lielāks siltā gaisa spilvens zem bitēm, kondensāts ir zemāk), līdz ar to bitēm ir sausāk un higiēniskāk ziemas laikā arī.

Ieliec foto ar saviem stropiem, padalies no kā taisīji, cik izmaksāja materiāls.
Ulis

Ziņojumi: 65
Reģistrēts: 05 Jūnijs 2009, 12:14
Stropi: Latvijas stāvstrops. Alpu.
Pieredze biškopībā no: 5

Atbildēt Ansis Liepa » 23 Jūlijs 2009, 22:52

Sveiks!
jā, par siltināšanu vēl domāju, uz ziemu gribētos aplikt visai mājelei apkārt kādu žūksni vates, vai putuplastu, sazin.
būvēts ir no 5cm bieza koka. ar domu lai ir masivitāte un siltums tomēr lielāks, arī siltuma inertums, nekā plānkoku stropos.

šiten uz ātru roku sametu visas bildes kas man bija par to 4 stropu taisīsānu, 12mb, buildart.lv/z/Warre_Ansha_strops.rar
pēc kādas pusstundas var sākt vilkt nost, tad būs uzpumpējušās.

jā. skrreju jau me'dz sašaurināt, un ar egļu zariņu aizsegt utml. varētu protams likt tukšo vēl apakšā korpusu, bet vai tāds liels un auksts tukšums tur apakšā vēl vairāk nesaldē bites? sazin.

akjā, un ja ir kāds Jelgavas rajonā bitenieks, kas ir gatavs aizlienēt vai notirgot kādu mazu atdaleņu saimīti, atsaucieties lūdzu:)
Ansis Liepa

Ziņojumi: 15
Reģistrēts: 16 Jūlijs 2009, 21:15
Stropi: Warre stropi - uzbūvēju 4 gabalus, tagad jādabon bites:)

Atbildēt agnis1974 » 08 Marts 2010, 20:30

Warres strops samazina darbus, salīdzinot ar tradicionālo veidu:
nav jātaisa rāmīši, jāstiepļo, jāiekausē plāksnes, tad rūpīgi jāpārvadā, jāatvāko un beidzot jāsviež ar salīdzinoši dārgu iekārtu medus sviedi.
Warres gadījumā ja pareizi sapratu piestiprini šunu pamatni pie speciāla dēliša, novāc sametot spainī un ved uz presi (spiedi)

Man šajā sakarā ir tikai daži būtiski jautājumi:
1. Vai atšķirās ienesums apmēram vienādos apstākļos turētām līdzvērtīgām saimēm no tradicionāla rāmīšu stropa un warres stropa.
2. Cik atšķirīgs ir medus rezultāts sviežot ar medussviedi vai presējot (domāju atbildi vislabāk zinās viršu medus speciālisti)
agnis1974

Ziņojumi: 6
Reģistrēts: 06 Marts 2010, 08:41

Atbildēt Ulis » 16 Marts 2010, 15:33

1. Atšķirās gan. Tradicionālajā rāmīšu stropā pie mākulīgas dravošanas ienesums būs lielāks, jo:
  • dravojot ar rāmīšiem, tiek pievienoti jauni rāmīši starp jau izvilktajiem, vai pielikta medus telpa starp ligzdu un citu jau pilno medus telpu. Tā tiek izjaukta bitēm ierastā lietu kārtība, un tā uzreiz ar 2x lielāku sparu metās, šo kārtību atjaunot. Labums protams ir lielāka raža, sliktums, lielāka varbūtība, ka saime slimos (pamatā dēļ ligzdas atdzišanas, kas novājina perus, uzlabo varoatozei dzīves apstākļus, utml.)
  • dravojot ar rāmīšiem bieži vien cenšas izmantot jau gatavās iepriekš izsviestās šūnas. Bitēm liela ienesuma apstākļos, warres stropos uzreiz nebūs kur saglabāt nektāru, taču rāmīšu stropā, ja laicīgi ieliktas izvilktās šūnas, nektāru ir kur glabāt.
    (ne jau velti pārgāja uz rāmīšu stropiem - tikai palielinātās ražības dēļ, protams, līdz ar rāmīšiem atnāca slimības)
[*]
  1. Runā, ka spiestais ilgāk nesacukurojas, jo spiestajam medum ir mazāka saskare ar gaisu, putekļiem, un medus sviedē palikušajām iepriekšējā medus daliņām. Kā zināms visāda veida kristalizācija notiek ap kaut kādiem kristalizācijas centriem, un par kristalizācijas centru kalpo visbiežāk, dažāda veida piesārņojums.
agnis1974 rakstīja:Man šajā sakarā ir tikai daži būtiski jautājumi:
1. Vai atšķirās ienesums apmēram vienādos apstākļos turētām līdzvērtīgām saimēm no tradicionāla rāmīšu stropa un warres stropa.
2. Cik atšķirīgs ir medus rezultāts sviežot ar medussviedi vai presējot (domāju atbildi vislabāk zinās viršu medus speciālisti)
Ulis

Atbildēt Janis » 02 Aprīlis 2010, 20:55

Mājas lapa, kur piedāvā Top bar hives un Warre stropus, lai ari ASV, bet var pasmelties informācijas.

http://www.beethinking.com
Lietotāja avatars
Janis

Ziņojumi: 10
Reģistrēts: 18 Maijs 2009, 14:02
Dzīvesvieta: Rīga, Latgale
Stropi: Latvijas stāvstrops

Atbildēt agnis1974 » 28 Jūnijs 2010, 19:53

Sveiki,

Gribētu dzirdēt kā iet warres stropa idejas autoriem un atbalstītājiem šajā forumā.

Esmu nedaudz pastudējis šo jautājumu internetā un izgatavoju trīs stropus, izvēloties manuprāt optimālāko grīdas un jumta risinājumu.

Šomēnes ielaidu trīs ne pārāk lielus spietus. Bites jūtas labi un velk šunas. Interesanti, ka kustonīši dzīvo augšējā korpusā.

Fotogrāfijas varat apskatīt strops.darzs.lv (bez www sākumā)

Ja kādam šī tēma vēl aktuāla salikšu arī komentārus pie bildēm.
agnis1974

Ziņojumi: 6
Reģistrēts: 06 Marts 2010, 08:41

Atbildēt Aulis » 30 Jūnijs 2010, 19:44

Interesanti būtu, ja viņas tur nedzīvotu (augšējā korpusā)!
Aulis

Ziņojumi: 57
Reģistrēts: 03 Jūnijs 2009, 19:38
Dzīvesvieta: Jūrmala
Stropi: Stāvstrops, Auzukalna, daudzkorpusu
Pieredze biškopībā no: 35

Atbildēt Ansis Liepa » 15 Jūlijs 2010, 20:49

Sveiks!
skatos bildes, jauki stropi tev sataisīti. tās krēsla metāla kājas - lai nejauši ieduroties zemē nesagāztos, vajag uz kādiem veciem nevajdzīgiem dēļiem uzlikt, vai ķieģeļiem utml. un vēl, ielikt plastmasas pudelēs, kuras pieliet ar ūdeni, tad skudras netiks stropā.
tev ir ar izņemamiem top-bar veida dēlīšiem, droši vien tā ir ērtāk. laigan es ar saviem stropiem ceru ka piepildīsies instrukcijā solītais ka pēc iespējas mazāk būs strops jātaisa vaļā, un iespējami mazāk jātraucē bitēm, tikai 2 reiz gadā - vienreiz rudenī noņemot medu, un pavasarī pieliekot tukšos stāvus klāt:) nu ta manīs kā būs.

manējos arī, šodien ielaidu jau trešo saimi, ļoti jauki, rādās ka bites dzīvo un velk jau jaunās šūnas:)

varbūt atceries, bij minēts minimālais iekšējais diametrs warrē tipa stropam?

maniem ir sienu biezums 5cm, no brusēm 5x20cm taisīts. skatījos, ka citiem arī apsniguši stropi, ar itkā līdz -15C ziemām, neko nav siltinājuši, tik ar skuju zariem apsedz. itkā izziemojot. siltinājumu jau man nebūtu žēl, bet nav parocīgi to torni siltināt, jo viņam tak mainīgs augstums. katru stāvu pakot savukārt baisi daudz darba, jo vienam stropam man stāv 5 stāvi - 2 tukši apakšā, un pa nepilniem 3jiem ir iekšā pa kādi 2-4 rāmīši, kā no bitenieka atvestā auliņa pārkrāmēti, tā stāv. kad tiks tiktāl, ka medus būs papilnam sanests, tad nost ar būs jāņem laikam tā uzreiz 3 nost. neko darīt:) ar laiku būs jāiemācās ielaist bites stropā varbūt savādāk, nevis pārceļot ar rāmjiem.

man arī tos rāmjus nācās sarotēt, likt uz īsākās malas, lai ietilptu.
Ansis Liepa

Ziņojumi: 15
Reģistrēts: 16 Jūlijs 2009, 21:15
Stropi: Warre stropi - uzbūvēju 4 gabalus, tagad jādabon bites:)

Atbildēt Ulis » 23 Jūlijs 2010, 12:53

Nu jauki, incanti būs kā pārziemos un attīstīsies līdz ziemai.

Mož tās sienas varēja taisīt plānākas. Biezas jau bitēm labāk, bet smaga padarīšana, plus dārgāk izmaksā. Varbūt ka var iztikt ar plānākiem, bet nu to praksē jāpārbauda.
Ulis

Atbildēt greenhorn » 24 Jūlijs 2010, 11:10

Lasu ar lielu interesi šo tēmu, šovasar sāku doties līdzi biteniekam kurš jau gribēja mest visu pie malas jo gadu nasta liek manīt, bet nu pierunāju lai vēl nepamet visu jo man tā būtu laba iespēja apgūt šo nodarbi. Tā nu sāku burties cauri visam pieejamajam info un atradu šo pēc skata loti vienkāršo biškopības veidu warre metodi. Tā kā esmu totāls iesācējs tad man droši ka būs daudz jautājumu un ja kāds pagodinās ar atbildi būšu ļoti pateicīgs. Esmu izprintējis rasējumus un tuvākajā laikā ķeršos klāt pie stropu meistarošanas, domāju vismaz divus uztaisīt iesākumam un tad pavasarī novietot dravā ielaist kādu spietu un paskatīties kas tur sanāks.
greenhorn

Ziņojumi: 1
Reģistrēts: 24 Jūlijs 2010, 10:43
Stropi: Warre strops

IepriekšējaisNākošais

Atgriezties uz Dravošanas tehnoloģijas, inovācijas

Pašlaik forumā

Šo forumu pašlaik apskata: Nav reģistrētu lietotāju un viesis: 1