Stikla un plastmasas iepakojums

Tranu rāmīši

Bookmark and Share Subscribe

Tranu rāmīši

Atbildēt bruno » 12 Jūnijs 2009, 12:14

Paskaidrojiet,kāpēc tā? 25. maijā uzliku tranu rāmīti, vakar -tas ir 11. jūnijā ,skatos rāmītis tukšs, pat nav sāktas vilkt šūnas.Varbūt tāpēc, ka iepriekš bija tās zāles atstātas,jeb es pārāk agri sāku skatīties?
bruno

Ziņojumi: 23
Reģistrēts: 10 Jūnijs 2009, 21:55
Stropi: latvijas stāvstropi
Pieredze biškopībā no: pirmais

Re: tarnu rāmīši

Atbildēt arturs » 13 Jūnijs 2009, 09:20

Tranu rāmīša līstēm apakšā jāpielīmē mazliet šūnas, lai būtu no kā sākt, bet pēc tam griežot nost vienmēr jātstāj kādus milimetrus nenogrieztus.
Šinī konkrētajā gadījumā, varbūt māte dēj otrā pusē ( es tranu rāmīti lieku no malas pēc barības kārēm, kā trešo ),
jāskatās vai ir māte vispār, vai ir dējumi, ja nav mātes, tad bites tranu rāmītī nestrādā,
varbūt saimei ir spietošanas noskaņojums, tad būtu jābūt kanniņām. Pavasarī pēc tranu rāmīša tūliņ redzams, vai ar māti viss kārtībā, tāpat arī vasarā. Ja rāmītis tukšs, tad būtu jāieskatās iekšā saimē.
arturs

Ziņojumi: 35
Reģistrēts: 04 Jūnijs 2009, 08:21
Stropi: Latvijas stāvstropi.
Krievijas biškopja Glazova strops ar konteinerkārēm.
Pieredze biškopībā no: 20 gadus

Atbildēt bruno » 13 Jūnijs 2009, 20:04

Paldies,sapratu savu kļūdu,māte bija otrā kārē no malas,bet es biju ielicis bez šūnas un pašā vidū pie skrejas.
bruno

Atbildēt arturs » 14 Jūnijs 2009, 06:40

Pašā vidū gan nevajag, jo tā saime tiek pārdalīta uz pusēm, māte nevisai labprāt iet pāri tukšai kārei, tukšam rāmītim.
arturs

Atbildēt bruno » 14 Jūnijs 2009, 12:57

Bet kā ir ja es tranu rāmīti lieku trešo,un māte ir otrā kārē,tad arī māte neies pāri,jo augšējā daļā jau ir šūnas?
bruno

Re: Tranu rāmīši

Atbildēt andrisn3 » 15 Jūnijs 2009, 19:11

Es tranu rāmiti paplašinot ligzdu lieku kā 2 aiz sedzējšūnas .es ligzdu paplašinu uz vienu pusi[ziemeļu].
andrisn3

Ziņojumi: 42
Reģistrēts: 03 Jūnijs 2009, 18:11
Stropi: stāvstropi
Pieredze biškopībā no: 9.gadi

Atbildēt Ulis » 16 Jūnijs 2009, 07:15

Kas ir sedzējšūna?

Un kā tad tu sašaurini ligzdu rudenī? Arī no ziemeļiem?, bet dienvidus neaiztiec?
Ulis

Ziņojumi: 65
Reģistrēts: 05 Jūnijs 2009, 12:14
Stropi: Latvijas stāvstrops. Alpu.
Pieredze biškopībā no: 5

Atbildēt andrisn3 » 16 Jūnijs 2009, 10:41

Sedzejšuna jeb sedzējrāmis -stropa atrodas kā pirmais no abam pusēm ,kur bites novieto nektāru. tagad par rudeni sašaurinu atņemot tumšas šunas tas būtibu nemaina vai no vienas puses sašaurina vai no abām .Galvenais lai pavasari mate dētu pēc iespējas gaišākas šunās ,rezultāts pavasarī dzimst normāla lieluma darba bites ar labām darba spējam
andrisn3

Ziņojumi: 42
Reģistrēts: 03 Jūnijs 2009, 18:11
Stropi: stāvstropi
Pieredze biškopībā no: 9.gadi

Atbildēt Ulis » 16 Jūnijs 2009, 12:31

Paldies, Andri!

Nu es saprotu, ak rudenī, kad sašaurini, acīmredzot, tu visus atlikušos (gaišos rāmīšus), pārvieto dienvidu pusē, lai pavasarī varētu paplašināt ziemeļu pusē.

Kad tu īsti sašaurini ligzdu, un kā sašaurināšana notiek? Es tā domāju, ka tas notiek kaut kad septembra vidū vai uz beigām, kad bites saraujas kamolā aukstuma dēļ, tad tu apskaties, uz cik rāmjiem bites sēž, liekos aizvāc.
Tad nu es iedomājos, ka aukstā laikā, kad jau ir labi ja padsmit grādi ārā, tu cilā rāmīšus dzesējot bites, skaties, kuri gaiši, kuri tumši, cik tie ir pilni, un tad pieņem lēmumu kurus bāzt atpakaļ, un kurus nest prom?

Man te tāda lieta, ka tukšajā stropā saliku 3 tumšās kāres, kuras bija sacukurojies medus no iepriekšējā gada, tip, lai spietam būtu smarža un patīkamāk ielaisties. Tagad tajā stropā saimnieko bites, un nu man uzdevums ir kaut kā tās tumšās šūnas izvilkt ārā. Bet nu domājams, ka tajās tagad peri ir iekšā un to tik vienkārši nevar izdarīt. Nevar tak perainu rāmi pārlikt kaut kur malā. un tā vietā iebāzt tukšu tikko iestiklotu rāmīti.

andrisn3 rakstīja:Sedzejšuna jeb sedzējrāmis -stropa atrodas kā pirmais no abam pusēm ,kur bites novieto nektāru. tagad par rudeni sašaurinu atņemot tumšas šunas tas būtibu nemaina vai no vienas puses sašaurina vai no abām .Galvenais lai pavasari mate dētu pēc iespējas gaišākas šunās ,rezultāts pavasarī dzimst normāla lieluma darba bites ar labām darba spējam
Ulis

Ziņojumi: 65
Reģistrēts: 05 Jūnijs 2009, 12:14
Stropi: Latvijas stāvstrops. Alpu.
Pieredze biškopībā no: 5

Atbildēt arturs » 16 Jūnijs 2009, 21:22

Vasarā, pat pavasarī, ja saime stipra, māte laba, tiek piedētas arī pašas malējās kāres. Pat tagad man vairākās saimēs ir dējumi malējās kārēs. Vispār tā dēšana atkarīga no mātes vai saimes, ja viņa grib dēšanu sākt no vienas puses, tad to arī dara, protams, ja kāre nav pilnīgi aizņemta ar barību. Ja tur būs peri, būs arī bites un temperatūra tiks nodrošināta, lai peri nenosaltu.
Es bites ieziemoju stropa centrā, lai abās pusēs būtu gaisa spilvens, par pelēšanu arī tad mazāk jāraizējas.
arturs

Nākošais

Atgriezties uz Bišu slimības un ārstēšana

Pašlaik forumā

Šo forumu pašlaik apskata: Nav reģistrētu lietotāju un viesis: 1