Paldies, Andri!
Nu es saprotu, ak rudenī, kad sašaurini, acīmredzot, tu visus atlikušos (gaišos rāmīšus), pārvieto dienvidu pusē, lai pavasarī varētu paplašināt ziemeļu pusē.
Kad tu īsti sašaurini ligzdu, un kā sašaurināšana notiek? Es tā domāju, ka tas notiek kaut kad septembra vidū vai uz beigām, kad bites saraujas kamolā aukstuma dēļ, tad tu apskaties, uz cik rāmjiem bites sēž, liekos aizvāc.
Tad nu es iedomājos, ka aukstā laikā, kad jau ir labi ja padsmit grādi ārā, tu cilā rāmīšus dzesējot bites, skaties, kuri gaiši, kuri tumši, cik tie ir pilni, un tad pieņem lēmumu kurus bāzt atpakaļ, un kurus nest prom?
Man te tāda lieta, ka tukšajā stropā saliku 3 tumšās kāres, kuras bija sacukurojies medus no iepriekšējā gada, tip, lai spietam būtu smarža un patīkamāk ielaisties. Tagad tajā stropā saimnieko bites, un nu man uzdevums ir kaut kā tās tumšās šūnas izvilkt ārā. Bet nu domājams, ka tajās tagad peri ir iekšā un to tik vienkārši nevar izdarīt. Nevar tak perainu rāmi pārlikt kaut kur malā. un tā vietā iebāzt tukšu tikko iestiklotu rāmīti.
andrisn3 rakstīja:Sedzejšuna jeb sedzējrāmis -stropa atrodas kā pirmais no abam pusēm ,kur bites novieto nektāru. tagad par rudeni sašaurinu atņemot tumšas šunas tas būtibu nemaina vai no vienas puses sašaurina vai no abām .Galvenais lai pavasari mate dētu pēc iespējas gaišākas šunās ,rezultāts pavasarī dzimst normāla lieluma darba bites ar labām darba spējam